Helle Extra vintage knife 1980 godine prodat

Helle Extra vintage knife 1980 godine

Helle knives firmu su braća Steinar i Sigmund Helle u jednom seocetu Sogn u Fjordane okrugu. Braći nije bio dovoljan otvoreni život : lov, ribolov, sakupljanje šumskih jagoda i branje gljiva ,oni su želeli više od toga. I započeli proizvodnju noževa u staroj kući na svojoj farmi na Holmeland 1932 godine. Jako brzo postajuvrlo popularni i zahtevi za noževima prevazilaze njihove tehničke mogućnosti, na ime tada nije bilo struje u selu pa su se tocila pokretala ručno ili nogom preko excentar poluge što je bio dug i mukotrpan proces. Domaće tržište ime je ubrzo postalo malo pa jedan od braće Steinar Helle je spakovao pun ranac noževa i krenuo preko planine na dug put , u Oslu je prodao sve noževe i vrati se zadovoljan u selo. Struja stiže u selo 1940 godine i oni ubrzo nabavljaju električna tocila s tim drastično ubrzavaju proces izrade i kapacitet ,međutim. Tada kao i danas mnoge operacije u procesu proizvodnje rade ručno i to ovim noževima daje posebnu draž ,stoga od 100 primeraka istog modela ni jedan nije 100% isti. Danas je najčešće u upotrebi laminirani čelika po kom je poznata ova kompanija.

Extra star i extra redak model helle noža nažalost helle danas nepravi noževe na ovom nivou kvaliteta ili prave vrlo retko . Specifišnog nesvakidašnjeg oblika jako praktičan u radu namenjen za lov na krupnu divljač , dosta veliki jak i masivan nož za tešku explataciju. Pravi kolekcionarski primerak u odličmnom stanju što je jako retko u celosti nož je pravo umetničlo delo pravljen sa neverovatnom preciznošću i dosta smisla.

Sečivo je izrađeno od čuvenog laminiranog čelika po kom su poznati helle noževi šetom sveta.

Drška jako lepa sa velikom mesinganim selovima i egzotičnim drvetom sa skandinavskog podneblja , drška ko da je rad nekog umetnika ili vrhunskog dizajnera.

Dužina sečiva 162mm.

Debljina sečiva 3,4mm.

Ukupna dužina noža 287mm.

Tvrdoća 56-58 HRC.

Zemlja porekla Norveška.cena 100.00€